Световната здравна организация смята, че разпространението на коронавирус все още не е достигнало плато. Пандемията се разраства, страните отчитат загуби, но вече започнаха да разработват механизми за излизане от карантината. Експертите казват, че никоя икономика не може да издържи ограниченията повече от три месеца, предава gazeta.ru.

Световната здравна организация похвали въвеждането на режим на самоизолация в страните по света. Говорителят на СЗО Маргарет Харис заяви, че организацията не предлага въвеждането на такъв режим, но правителствата на различни страни взеха тази мярка, проучвайки опита на Китай.

"Никога не сме говорили за въвеждане на режим на изолация - говорихме за наблюдение, наблюдение, изолация и лечение. Но много държави направиха много, много големи ограничения, когато погледнаха Ухан и видяха, че тези мерки действат", обясни Харис в интервю за Сидни Морнинг Хералд.

Тя подкрепи намеренията на Австралия и Нова Зеландия да премахнат някои от ограниченията, наложени поради пандемията. Но тя също така подчерта, че страните, които искат да премахнат карантината, трябва да анализират областите, в които се осъществява предаването на коронавирус, и да ги изолират. Заболяването продължава да се разпространява, например в Източна Европа.

Нова Зеландия беше една от първите, които обявиха карантинните мерки. "Ако не бяха строгите ограничителни мерки, броят на заразените може да се увеличи с хиляда на ден, заяви премиерът Джасинда Ардерн. - Сега ежедневното увеличение на случаите е по-малко от десетина души."

Ардърн лично допринесе за борбата срещу пандемията, след като намали заплатата си с 20%, тоест ще губи около 47 хил. долара годишно. След премиера и членовете на кабинета също намалиха заплатите си с една пета.

Съкращението се случи, след като 1,5 милиона новозеландци, които бяха поставени под карантина (от 4,8 милиона души), кандидатстваха пред правителството за финансова помощ.

Тези мерки на политиците, разбира се, няма да спасят икономиката на страната. Прогнозата преди кризата предполагаше ръст на БВП на Нова Зеландия от 2,7%. Сега анализите сочат срив от 6-7%.

По-лошо от Голямата депресия

Най-големите икономики в света също се опитват да изчислят загубите, понесени от коронавируса. Те изграждат икономически прогнози, за да могат в крайна сметка да решат какво да правят по-нататък.

Изборът е малък: защита на населението от коронавирус или от бедност.

Например спадът на американската икономика през 2020 г. според прогнозата на МВФ ще бъде 5,9% в сравнение с 2019 г. Самите американски институции са още по-строги в оценката си за перспективите пред страната. БВП на САЩ през април-юни 2020 г. ще намалее с 12% в сравнение с първото тримесечие и с 40% в годишно изражение. Подобни изчисления бяха публикувани от Службата за бюджета на Конгреса на САЩ. Бюджетният дефицит ще нарасне до 3,7 трилиона долара, тоест до нивото от 1940 година.

В същото време през кризисната 2009 г. дефицитът на САЩ в бюджета беше повече от половината - 1,4 трилиона долара. "Американската икономика ще срещне рязка рецесия през второто тримесечие на фона на фактори, свързани с пандемията от коронавирус, включително социалното дистанциране", заяви председателят на комисията Фил Суагел.

Безработицата в САЩ през настоящото тримесечие ще бъде 14% и се очаква да достигне максимално 16% през третото тримесечие. По време на Голямата депресия (1929-1939 г.) безработицата достига 25%.

"По време на кризата през 2008 г. загубихме 8,7 милиона работни места. Сега губим толкова много работни места на всеки десет дни", каза Кевин Хасет, съветник на президента на Съединените щати, на 26 април в интервю за ABC

Мерките за социално дистанциране ще бъдат в сила в САЩ до края на юни. Но някои държави, по-бедните, искат да премахнат ограниченията през май.

В същото време не се изключва появата на втора пандемична вълна.

Не пият бира, не ходят на футбол

Съветът на експертите при германското правителство очерта три сценария за развитие на икономиката на страната в ситуацията на коронавирус. Ако ограничителните мерки не траят дълго и се ограничат до пролетните месеци, БВП на страната през 2020 г. ще намалее с 2,8%.

Ако карантината трябва да бъде удължена и за лятото, това ще доведе до спад на германския БВП с 5.4%.

Компромисен сценарий с продължителна карантина ще засегне платежоспособността и в резултат на това БВП ще намалее с 4,5% в края на годината.

Какъв сценарий ще бъде изпълнен, все още не е известно, но световноизвестният бирен фестивал Октоберфест, очевидно, няма да се проведе в края на септември.

По-рано властите на Германия вече отмениха няколко масови спортни събития. Тоест, развитието на събитията следва най-лошата версия. Поради ограничителни мерки собствениците на 1500 пивоварни компании, които са малък и среден бизнес, вече търпят безпрецедентни загуби, съобщава Дойче Веле.

"И тук, както и в областта на хранителната промишленост, продажбите почти се сринаха", казва Питър Лем, говорител на Krombacher Brauerei.

"Фабриката на света" утихна

Китай също изчислява загубите. МВФ прогнозира забавянето на растежа на БВП в Китай с 4,8% - до 1,2%. Печалбата на държавните предприятия на Китай през януари-март намалява с 45,5%, на частните фирми - с 29,5%. Такива данни бяха публикувани в понеделник, 27 април, от Държавната служба за статистика на Китай.

В 9 от 41 индустриални сектора се наблюдава намаляване на печалбите, включително в нефтопреработвателната и въгледобивната промишленост (- 187,9%), в металообработването и машиностроенето (- 84,3%), в автомобилостроенето (- 80,2%).

Печалбата на производителите на текстил намалява с почти 40%, при хранителните продукти с почти една трета, при фармацевтичните продукти с 15,7%.

Според Държавния здравен комитет на Китай на 26 април последните 12 пациенти, хоспитализирани с коронавирус, са били изписани от болниците в Ухан. А в понеделник, според официалните данни, нито един човек не е обявен, че има инфекция.

Работете с хора на чист въздух

Положителната динамика на борбата с коронавируса в Китай и плашещите прогнози на експертите за перспективите за икономиката дават възможност на правителствата да ускорят разработването на механизми за премахване на карантинните мерки.

"В Русия ограниченията за бизнеса и гражданите, въведени в края на март на фона на пандемия, ще бъдат премахнати постепенно", заяви премиерът Михаил Мишустин. Той разпореди на министерствата и ведомствата да представят подходящ план до 30 април.

По-рано Роспотребнадзор разработи препоръки за постепенно премахване на ограниченията в кафенета и ресторанти. Заведения за обществено хранене с малка площ (до 50 кв.м) и с ограничени места за сядане в салоните ще бъдат първите, които ще възобновят работата, но масите трябва да се поставят на разстояние от един до два метра една от друга.

Определени са четири етапа за отпускане на карантина. Заведенията за обществено хранене вече са на първия етап, когато ще работят само с доставки по домовете.

Ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова смята, че след 12 май режимът на ограничаване може да бъде прекратен. При условие, че руснаците ясно ще спазват изискванията за социална дистанция.

В понеделник говорителят на президента Дмитрий Песков изрази мнение, че Русия може да достигне плато (когато увеличението на пациентите се стабилизира) при разпространението на коронавирус до средата на май.

И обясни върху какви изчисления се базира това. "Критичната фаза на пандемията в Италия и Испания, където имаше по-силно разпространение на болестта от други страни, поразени от коронавируса, продължи месец и половина", припомни Песков.

Русия обяви карантина преди месец, а през изминалия ден са регистрирани 6198 нови случая на инфектирани с COVID-19.

Смъртоносният срок след три месеца

МВФ прогнозира, че БВП на Русия ще падне с 5,5%, след като се повиши с 1,3% миналата година. Централната банка на Руската федерация дава прогноза от минус 4-6% за края на тази година. Ръководителят на Сметната палата на Руската федерация Алексей Кудрин не изключва срив до 8%.

"Няма сериозна причина да се смята, че в Русия ще избегнем двуцифрен еднократен спад на БВП, но много зависи от методите на изчисление", казва Петър Пушкарьов, главен анализатор в TeleTrade.

Експертът предполага, че първоначално руското правителство е имало предвид карантинните срокове от 2 месеца и максимум 3 месеца с частични ограничения за бизнеса.

"Италианското правителство "се срина", след като закъсня два месеца и след като не получи подходяща помощ от другите страни от ЕС. Но то смело подновява от 4 май разрешителните за работа за всички производствени и строителни проекти. Въпреки че в Италия разпространението на инфекцията беше много по-страшно, отколкото е в Русия ", обяснява Пушкарев.

Той смята, че правителството въвежда удължаване на карантината за максимум до 1 юли. "Това е почти като работа със сърцето или мозъка на човек: има известно отброяване, след което прекъснатата работа на жизненоважни органи може да бъде възстановена, но ако паузата се удължи, смъртоносният резултат е неизбежен. 3-месечна пауза е от критично значение и никое разумно правителство няма да продължи повече", отбелязва експертът.