Полските превозвачи, които от ноември блокират няколко пункта на украинската граница, съобщиха, че я вдигат, след като са постигнали споразумение с правителството, предаде Ройтерс, като се позова на министъра на инфраструктурата Дариуш Климчак.

Полските превозвачи настояват ЕС да върне системата, по силата на която украинските компании се нуждаят от разрешителни, за да превозват стоки в Общността. Те искат освен това празните камиони да бъдат изключени от системата за електронно нареждане на опашка в Украйна.

"Подписахме споразумение. В резултат на това протестите около граничните пунктове при Корчова, Хребене и Дорохуск ще бъдат вдигнати", заяви Климчак. "Протестите спират до 1 март", каза още министърът и допълни, че преговорите продължават.

Протестиращите уточниха, че блокадите ще бъдат вдигнати утре по обяд. "Съгласихме се на определени условия, даваме на новото правителство време да работи", посочват лидерите на протеста.

Основните точки в споразумението включват наблюдение върху взетите съвместно решения за улесняване на работата на европейските шофьори в Украйна, разговори с Брюксел по споразумението с Украйна и разговори с Европейската комисия за финансова подкрепа за полските превозвачески компании. Сделката предвижда и повече пътни проверки, за да се попречи на украинските шофьори на камиони да извършват услуги, които не са включени в споразумението ЕС-Украйна.

Едита Ожигала, един от лидерите на протеста в Дорохуск, заяви, че блокадите могат да бъдат подновени във всеки момент, ако договореностите не бъдат изпълнени.

По-рано този месец полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Медика, след като правителството изпълни исканията им.