Сингапур, Дания и САЩ са най-добрите места в света за правене на бизнес, според класацията за бизнес средата на "Икономист интелиджънс юнит" (Economist Intelligence Unit), цитирана от Си Ен Би Си (CNBC), цитирана от БТА.

Сингапур вече 16 години запазва лидерската си позиция на най-добро място за правене на бизнес, заяви пред Си Ен Би Си Прианти Рой, прогнозен мениджър за страните и анализатор за Европа.

Факторите, които нареждат страната от Югоизточна Азия като водеща бизнес дестинация заради политическата стабилност и фокусът на правителството върху подпомагането на местните компании от частния сектор и технологичното им модернизиране, заяви той.

Класацията на "Икономист интелиджънс юнит" оценява привлекателността за правене на бизнес на 82 страни и територии и се основава на индикатори като инфлация, разходи за живот, икономически растеж и данъчна политика.

Индикаторът показва също и кои икономики са по-добре позиционирани за растеж, отколкото другите и "ефективен начин да се определи къде може скоро да настъпи скок в инвестиционните разходи", заявиха анализатори на "Икономист интелиджънс юнит".

Зад Сингапур се нареждат Дания и САЩ, които заемат съответно второ и трето място.

Дания със "своите солидни макроикономически основи" и висококачествена транспортна и дигитална инфраструктура има славата на една от най-привлекателните локации за бизнес", каза Рой.

Пазарните възможности ще останат благоприятни в САЩ, най-вече заради малкото ограничения за външната търговия и инвестициите в САЩ, добави експертът.

Според доклада, Сингапур, Дания и САЩ ще имат най-добрата бизнес среда през идните пет години.

Германия и Швейцария се нареждат на четвърто място, а топ 10 на най-добрите страни за правене на бизнес в света се допълва от Канада, Швеция, Нова Зеландия, Хонконг и Финландия.

Индексът отчита значително подобрение в страни като Гърция, Катар и Индия. Според доклада Гърция е отчела най-голям напредък заради предприетите от ориентираното към бизнеса правителство.

Реформите на свободния пазар, обещани от аржентинския президент Хавиер Милей, целящи да насърчат частните компании и да привлекат чуждестранни инвеститори са причината за значителното подобрение в класацията, което страната отбелязва и се нарежда след Гърция по отчетен напредък.

Индия е единственият пазар, предлагащ потенциален мащаб, сравним с този на Китай, според доклада, като се добавя, че младият демографски профил на страната е добър за работната сила и бъдещото търсене. Индия се нарежда на трето място сред страните с най-подобрена бизнес страна.

Миналия ноември "Икономист интелиджънс юнит" постави Сингапур и Цюрих на водещо място в класацията на най-скъпите градове в света, следвани от Женева, Ню Йорк и Хонконг,