Доходите в България могат да бъдат по-високи, ако това, което се произвежда, се разпределя по-справедливо. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на честването на 30-годишния юбилей на профсъюзната организация, което събра стотици гости в Националния дворец на културата.

Вижте снимки >>

"Ние успяхме за 10 години, последните 10 години особено, и в последните 3-4 от тях най-отчетливо, да удвоим работните заплати, но въпреки всичко темпът на конвергенция, темпът на догонване е изключително бавен и ни оставя пак последни по доходи", каза Димитров, цитиран от БНР.

Снимка: БТА

Той посочи, че където има синдикати и Колективни трудови договори, доходите са дори с 14 на сто по-високи и отново повтори, че покритието с Колективен трудов договор трябва да е поне 60 на сто, а не сегашните 30 на сто.

Според него е възможен ръст на БВП от над пет на сто през следващите години и ежегоден ръст на доходите с поне 12 на сто, като целта е през 2022 година минималната заплата, да стане 800 лева, а средната - 1800 лева. 1000 евро заплата е факторът, който ще върне много българи в родината, смята Пламен Димитров.

По темата за влизането на страна в ERM2, известен още като "чакалнята на еврозоната", Димитров напомни единната позиция с работодателите за влизане в чакалнята при запазване на съотношението на фиксирания курс на лева към еврото.

Лидерът на КНСБ заяви, че е скептичен за правния ефект от проверката на приватизационните сделки, възложена от главния прокурор: "Много срокове са минали, давностни срокове. Сега се говори за промяна на законите ретроактивно, така, че ако е имало престъпление, е трябвало да има наказание в съответния момент. Много е сложно, според мен 30 години по-късно, 20 и няколко години по-късно, да се намери правно наказателно решение, което да е издържано. Затова казвам, че по-скоро е моралното, но и това да направи, аз съм "за".

На форума дойдоха председателят на НС, президентът, премиерът, министри, депутати, столичният кмет.

Снимка: БТА

Радев: Каквито и вложения в инфраструктура да разгръщаме, най-важното остават хората

Президентът Румен Радев поздрави КНСБ за борбата, която води с бедността и за преодоляването на растящите неравенства. Това е фундаментален проблем за обществото ни, но аз виждам във вас много силен съюзник за постигането на важната национална цел - развитието на човешкия капитал, на хората, заяви държавният глава, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Това е залогът за бъдещите ни успехи, каза още Радев, като подчерта, че каквито и вложения в инфраструктура да разгръщаме, най-важното остават хората. Трябва да намерим възможно най-бързо верния за България баланс между инвестиции в инфраструктура и инвестиции в хората. За мен хората трябва да имат абсолютен приоритет и ви поздравявам, че водите борба точно в тази насока, каза държавният глава. Той поздрави синдиката и за проактивната позиция по отношение на "Зелената сделка", която, по думите му, неминуемо ще доведе до дълбока трансформация на икономическите и социалните модели в европейските страни. Тук трябва да имаме ясни позиции и рационални действия, посочи Радев.

За мен КНСБ не е просто социална, а мъдра и националноотговорна организация. В нейния фокус е не просто отстояването на трудовите права, а търсенето на дълбоките проблеми в обществото ни, на спънките за развитието ни, техния критичен анализ и конструктивни предложения - от енергетиката и икономиката до образованието и здравеопазването, каза още Румен Радев. Той определи като основното предизвикателство пред обществото ни необходимостта да преоткрие силата на солидарното колективно действие. Това е основното предизвикателство пред синдикализма, но това изисква усилия от всички нас, изисква принципни позиции, но и дързост. Всички значими социални постижения са отвоювани с борба, президентът Радев в изказването си.

Снимка: БТА

Борисов: Ако запазим сегашните темпове на кабинета, ще достигнем двоен ръст на доходите догодина

Премиерът Бойко Борисов заяви по време на честването на 30 години от учредяване на КНСБ, че като показатели България стои много добре, но изтъкна, че са необходими обединени усилия, ако искаме през следващите две - три години България да достигне ръст на БВП от четири - пет на сто.

Ако имаме ума да се обединим и да работим всички заедно, следващите две-три години можем да достигнем четири-пет на сто ръст, защото заводите ни вече са високотехнологични, каза премиерът. Никой сам не може да направи една държава да има четири - пет процента БВП, само заедно, с мощността на всички хора с повишена квалификация и с работа, посочи още Борисов.

Снимка: БТА

Премиерът каза още, че ако се запазят сегашните темпове на работа на кабинета, ще се осигурява двоен ръст на доходите догодина, но посочи, че за да стигнем развитите държави, доходите трябва се увеличат три - четири пъти.

Премиерът заяви, че ще очаква пълен консенсус по темата за влизането ни в ERM2 и по "зелената" сделка. В тази сделка няма срок и нашата роля като държава, институции, като парламент, да кажем минимум десет - петнадесет години да има преходен период. Борисов съобщи, че с участието на синдикати работодатели, опозицията ще се сформира "Зелен" съвет и покани за участие и Президентството. Това са политики за двадесет - тридесет години и не е редно един човек, едно правителство да поеме отговорност, трябва обществен консенсус, коментира пред журналисти Борисов. В отговор на въпрос той каза, че е възможен гратисен период по зеления пакет. Няма срок, те сега ни пробват, коментира още пред медиите Борисов и напомни, че страната вече е представила своето становище. Докато направим ядрени централи, зелени технологии, не можем да се лишим от 60 процента от електрическата си енергия, каза Борисов.

Попитан дали се страхува от служебно правителство, както твърди президентът, Борисов попита дали това е заплаха. Нали сме за правова държава, допълни премиерът и отново попита кое да е страшното, като напомни, за свършеното през последните десет години от правителството - водопроводи, магистрали, пречиствателни станции.

Снимка: БТА

Караянчева изтъкна, че страната е стабилна и затова се повишава работната заплата

Председателят на НС Цвета Караянчева заяви по време на честването на 30 години от учредяването на КНСБ, че България върви напред, страната е стабилна икономически и политически и затова се повишава работната заплата. Тя напомни, че страната е на трето място по икономически растеж, а рейтинговите агенции ни дават висока оценка за миналата година.

Караянчева подчерта важността на синдикалната подкрепа за защита на правата и интересите на работниците. На трудещите се им трябва такава независима синдикална конфедерация, защото времената са динамични, защото роботизацията навлиза в бита ни и характерът на наемния труд се променя, професии изчезват, каза още председателят на парламента. Тя посочи, че КНСБ и държавата трябва и могат да отговорят на нуждите на бъдещето.