"Вече 15 години се говори по темата за АЕЦ "Белене", особено преди избори. България има достатъчно алтернативни източници на енергия и не е нужно да се строят допълнителни мощности. По-добрият вариант е 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви Симеон Дянков в предаването "Неделята на NOVA" по Нова телевизия.

Бившият финансов министър коментира и актуалната тема за ваксината срещу коронавирус, като заяви, че Европа изостава по отношение на ваксинацията. "В САЩ са 1,5 млн. на ден ваксинираните", обясни Дянков и допълни, че според него ниският брой на желаещите да се имунизират българи се дължи на недоверието в институциите.

Той прогнозира, че слабата имунизация у нас може да удари по туризма: "Това ще е удар по икономиката ни. Ако не сме в челните редици, няма как да очакваме и икономиката ни да отбележи растеж. Между 200 000 и 350 000 българи са се върнали от ЕС. Ако икономиката тръгне, една част от тях ще останат в страната ни. Важно е да не допуснем да ги загубим пак. Кризата не е само в здравеопазването, а и в икономиката. Ако кризата продължи, голяма част от икономиката няма да издържи", предупреди бившият министър.

Той коментира и новината за повишения кредитен рейтинг на страната ни от агенция "Фич". Дянков го определи като малка стъпка в правилната посока."Това е положителна стъпка. Възможно е през следващите две години да се повиши и рейтинга на страната ни. Това показва, че страната ни е наблюдавана".