Фондовите борси и цените на петрола отбелязаха рязък спад в търговията в понеделник, след като редките протести, които избухнаха в големи китайски градове срещу ограниченията в рамките на политиката за нулев ковид, предизвикаха опасения за управлението на вируса във втората най-голяма световна икономика, съобщи Ройтерс.

Индексът MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се срина с 2,2 процента, движен от масовите продажби на китайските пазари.

Индексът Хан Сен на борсата в Хонконг изгуби 4,16 процента, китайският индекс CSI300 спадна с 2,22 процента, а юанът поевтиня в сутрешната търговия.

Според анализаторите спадът се дължи на несигурността, предизвикана от протестите, която е вероятно да засегне най-силно свързаните с Китай пазари в Азия като Австралия, Хонконг, Тайван и Корея.

Австралийският бенчмарков индекс изгуби 0,56 процента от стойността си, а австралийската валута - над 1 процент. Японският Никкей се понижи с 0,76 процента.

Индексите S&P 500 и Насдак също спаднаха, което говори за възможни загуби на Уолстрийт по-късно през деня.

Доларът повиши курса си спрямо юана с 0,87 процента.

Опасенията за китайския икономически растеж засегнаха и стоковите борси в азиатската търговия.

Американският суров петрол поевтиня с 2,81 процента до 74,14 долара за барел, а сортът Брент - с 2,57 процента до 81,48 долара за барел.