През март продажбите на дребно в САЩ нараснаха с най-силно темпо от повече от година и половина насам, което сякаш е сигнал, че американската икономика започва отново да набира скорост след слабото началото на годината.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през март нараснаха с цели 1,6% до 514,1 млрд. долара спрямо февруари, когато се свиха с 0,2%, надвишавайки осредните прогнози на финансовите пазари за повишение с 1,0%. Това представлява най-солиден растеж на търговията на дребно от септември 2017-а година насам.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно нараснаха с 3,5%, докато в рамките на първото тримесечие те се увеличиха с 2,9% спрямо началото на 2018-а година.

Трябва да се има предвид, че потребителските разходи са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно през март се увеличиха с 1,2% спрямо февруари, когато се свиха с 0,2% (възходяща ревизия от понижение с 0,4%), при очаквания за растеж с 0,7 на сто, докато продажбите на автомобили и на камиони скочиха с цели 3,1%.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, пък нараснаха през март с 1,0%, след като месец по-рано се понижиха с 0,3%. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Много силните данни за мартенските продажби при т.нар. "контролирана група" са сякаш ново доказателство в последно време, че с наближаването на пролетта американската икономика започва да се съвзема от временната слабост в края на миналата и началото на настоящата година.