Решението на Върховния административен съд за цените на парното и топлата вода от 2017 г. насам няма да промени нищо, защото на практика съдът обявява решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за незаконно по начина, по който е взето, а не цените сами по себе си.

Това стана ясно от изказване на енергийния експерт Еленко Божков пред бТВ, по повод решението на Върховния административен съд (ВАС), че цените на топлинната и електрическата енергия са незаконни. ВАС уважи протест на Върховната административна прокуратура (ВАП).

"Няма да има никакво компенсиране на никакви сметки", категоричен е експертът.

Според експерта КЕВР ще препотвърди решението си за цената на топлинната енергия и за електроенергията от когенерациите за второто тримесечие на 2017 година.

"Историята започва през 2013 г., когато цените на природния газ се определяха на тримесечие. Руският вносител предложи увеличение с 13%, а КЕВР реши да я увеличи с 30%. Това предизвика огромно недоволство, защото се отрази на цените на парното и Върховната административна прокуратура протестира решението на КЕВР, но ВАС не уважи протеста. Три години по-късно обаче го уважава", разказа енергийният експерт.

По думите на Еленко Божков от решението на ВАС няма да последва нищо и такива примери вече има. Единственият вариант да се стигне до преизчисляване на сметките от този период е, ако потребителите атакуват регулатора по съдебен път след решението на ВАС, смята бившият член на КЕВР.

От КЕВР съобщиха вчера, че се запознават с мотивите на съдебното решение на ВАС от 8 декември 2020 г., с което окончателно се отменя решението на Комисията от 7 април 2017 г. за изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия, считано от 7 април 2017 година.