Европейският парламент прие днес нов закон, който дава право на потребителите да поискат ремонт на някои продукти, сред които смартфони, таблети, перални, прахосмукачки, хладилници и монитори, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Законът, който все още се нуждае от окончателно одобрение от страните членки на ЕС, ще изисква производителите да поправят стоки извън гаранция, когато това е възможно, или безплатно, или на "разумна цена".

Новите правила имат за цел да помогнат на производителите и да съкратят отпадъците, улеснявайки хората да използват продукти за по-дълго и да ги заместват по-рядко.

ЕК предложи за първи път разпоредбите през март 2023 година.

Общо 584 евродепутати гласуваха днес в подкрепа на закона, само трима бяха "против", а 14 се въздържаха.

Законът на ЕС изисква от производителите да поправят или да заменят дефектни стоки безплатно в рамките на двугодишна гаранция.

Одобрените вчера разпоредби обаче ще удължат с една година гаранционния срок на всеки продукт, ремонтиран тази година. Те ще изискат също от производителите да информират потребителите за правото им да изберат поправка или замяна, когато върнат продукт под гаранция.

Най-значителните промени се отнасят за поправки извън гаранционния срок: например, когато продуктите са били купени преди повече от две години или когато са били повредени случайно след покупката.

Производителите ще бъдат задължени да предложат ремонтна услуга след гаранционния срок или безплатно, или на "разумна цена", се посочва в законодателството.

На производителите няма да им се налага да ремонтират стоки там, където "ремонтът не е възможен".

Производителите също трябва да предоставят всички резервни части, които произвеждат, за закупуване от сервизи на трети страни, отново на "разумна цена".