Съединените щати да създадат многомилионна изследователска програма за слънчево геоинженерство, предлагат учени от Националните академии на науката в страната (NAS). В свой доклад те препоръчват финансиране от 100 до 200 милиона щатски долара в продължение на пет години, за да се разбере по-добре дали са възможни интервенции за затъмняване на слънцето, какъв е рискът от вредни непредвидени последици и как такава технология може да се управлява по етичен начин, съобщава британският вестник "Гардиън", който пръв публикува изследването на ядрените учени.

Докладът разглежда три вида слънчево геоинженерство, за да излезе повече топлина от атмосферата на Земята:

  • инжектиране на малки отразяващи частици в стратосферата, за да блокират слънчевата светлина;
  • използване на частиците, за да направи ниско разположените облаци над океаните по-отразяващи;
  • и изтъняване на големи височини. Вече е известно, че големите вулканични изригвания охлаждат климата, като изпомпват частици високо в атмосферата.

Според NAS, експериментите на открито трябва да бъдат разрешени само, ако те предоставят критични знания, които не могат да бъдат получени по друг начин, уточняват авторите на доклада.

Програмата "не трябва да бъде разработена за по-нататъшно разгръщане на тези интервенции". Харвардският университет се надява да получи незабавно одобрение от независима комисия за тестови опити.

Привържениците на слънчевото геоинженерство твърдят, че въздействието на глобалното затопляне може да бъде толкова голямо, че трябва да се проучи всяка опция за неговото ограничаване.

Противниците пък твърдят, че подобни изследвания увеличават риска такива технологии да се използват за злоупотреби вместо да намалят емисиите. Критиците предупреждават, че слънчевото геоинженерство може да причини щети като липса на реколта и ще трябва да се поддържа, за да се избегне внезапно повишаване на температурата, освен ако емисиите на въглерод бързо не спаднат.

"Предвид спешността на климатичната криза, соларното геоинженерство трябва да се изучава допълнително", препоръча Марсия Макнат, президент на NAS. Но точно както с напредъка в области като изкуствен интелект или генно инженерство, науката трябва да привлече обществеността, за да получи отговор на въпроса не просто можем ли, но и трябва ли?

Макнат смята, че въпросите за управлението кой ще реши да разгърне тази намеса и за колко време - са толкова важни, колкото и научните въпроси.

"Американската програма за слънчево геоинженерство трябва да бъде насочена към подпомагане на обществото да взема по-информирани решения", препоръчва професор Крис Фийлд от Станфордския университет, председател на екипа, написал доклада.

3e-news.net