В края на месеца ще има коригиращи данни, тъй като се забелязва тенденция последните два дни цените на газа да вървят надолу и пазарът да се успокоява.

До 10-о число на всеки месец подаваме прогнозна цена за газа за следващия месец. Това заяви пред Нова тв председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски в отговор на въпрос защо компанията поиска поскъпване на синьото гориво с близо 60%.

"Тази цена зависи от движенията на борсовите котировки през първите десет дни на месеца. За формирането на тази цена използваме формула и механизъм, който е одобрен и не можем да си правим експерименти с това какво искаме", обясни Топчийски.

"Това е прогнозна, а не крайна цена. За високите прогнозни стойности повлияха екстремните нива на индексът на борсата в Нидерландия, който е основен компонент по един от договорите. Вярваме, че при коригиращото заявление към регулатора, цената ще е по-ниска", уточни той.

"За потребителите на "Топлофикация" има моратуриум до 31 март", подчерта Топчийски, отговаряйки на въпроса как евентуално увеличение с 58% ще се отрази на цената на парното.

"Трудно е да се направи преценка с колко ще се увеличи цената на парното и мисля, че пазарите се успокояват и към края на месеца ще видим по нормални стойности, за да може повишението да е по-нормално. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон", каза шефът на "Булгаргаз".

По отношение на преговорите с "Газпром" заради изтичащия договор, той беше категоричен, че няма място за притеснения. В идеалния вариант те би трябвало да започнат в средата на април, защото в средата на годината започвали търговете за капацитет.

"Има вариант и от руската страна да спрат доставките, има вариант и при решение на ЕС да не се сключват договори", обясни Топчийски.