САЩ започва бюджетната 2021-а по начина, по който завърши старата година - със скок на дефицитите, информира Асошиейтед прес.

Американското министерство на финансите отчете снощи, че федералното правителство е натрупало за октомври рекорден дефицит от 284,1 млрд. долара, което е двойно повече спрямо същия месец на миналата година. Спад на приходите и едновременно силно увеличение на разходите за справяне с последиците от коронавируса са довели до този резултат, отбелязва БТА.

Равнището е два пъти по-високо от дефицита в размер на 134,5 млрд. долара, отчетен през октомври 2019 година. Освен това е подобрен предишният октомврийски рекорд от 176 млрд. долара, поставен през 2009 година, когато правителството харчеше усилено, за да извади страната от дълбоката рецесия заради финансовата криза от 2008 година.

За цялата бюджетна 2020 година, приключила на 30 септември, дефицитът възлиза на рекордните 3,1 трилиона долара, също изпреварвайки предишния най-висок резултат - 1,4 трилиона долара през 2009 година.

Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че през текущата година показателят ще остане над прага от 1 трилиона долара, достигайки 1,8 трилиона долара. Това ще бъде вторият по големина годишен дефицит до момента в САЩ, но и подобрение спрямо 3,1 трилиона долара за 2020 година.

Частни икономисти твърдят, че тази година дефицитът ще зависи от редица фактори, включително и от това дали Конгресът ще успее да преодолее различията между демократи и републиканци по приемането на допълнителни облекчаващи мерки срещу коронавируса.