Китай и САЩ приключиха двудневните търговски преговори в Шанхай, като се планира тяхното възобновяване през септември, съобщи в сряда китайската агенция Синхуа.

Според Синхуа двете страни са имали "откровени и ефективни" разговори и са провели "задълбочен" обмен по "основни въпроси от взаимен интерес".

Един от въпросите, който са обсъдили двете делегация в Шанхай, е бил свързан с увеличаването от страна на Китай на вноса на селскостопански продукти от САЩ, както и създаването на благоприятни условия за извършване на такива покупки.

След приключването на разговорите беше съобщено, че преговарящите са се договорили да се срещнат отново през септември за следващия кръг от дискусии.

Тазседмичните разговори между делегациите на САЩ и Китай бяха първите след блокирането на преговорите в средата на май и след като в края на юни президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Цзинпин се договориха за тяхното подновяване по време на форума на Г-20 в Япония. Участие от американската страна взеха търговският представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Мнучин, а от китайската страна - вицепремиерът Лю Хъ.

По-рано днес Китай обвини САЩ в "рязко обръщане" на позицията в хода на разговорите, проведени през последната година.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви, че Вашингтон трябва да покаже "достатъчно искреност и добросъвестност", за да се постигне прогрес в търговските преговори. Г-жа Хуа също така обвини Съединените щати, че "са преобърнали рязко" позициите си в преговорите през изминалата година.