Италия иска да си извоюва позицията на на най-верен съюзник на американския президент Доналд Тръмп в Европа. Това заяви италианският вицепремиер Матео Салвини след среща с американския държавен секретар Майк Помпейо във Вашингтон.

"В момент, когато институциите на Европейския съюз са така крехки и дълбоко променящи се, Италия иска да бъде най-стабилният, ефективният, последователен и надежден партньор на САЩ", заяви лидерът на крайнодясната партия "Лига", цитиран от Bloomberg.

Салвини, който е и най-популярният италиански политик в момента, допълни още, че неговата страна и Тръмп имат "обща визия" за Иран, Венецуела, Либия, Близкия изток и особено за Китай.

"Споделям тревогите на САЩ спрямо както Китай, така и Иран", заяви той. "Трябва да правим проверка на намесата на недемократични държави във фундаменталната инфраструктура - технологии, телекомуникации, енергия", допълни вицепремиерът.

Изказването на Салвини бе направено на фона на това, че страната му е първата от елитния клуб Г-7, която участва в проекта "Един пояс, един път", след като през март Рим и Пекин сключиха споразумение за разбирателство. Това предизвика остри критики от страна както на останалите държави в ЕС, така и на САЩ.

Вицепремиерът също така заяви, че правителството, управлявано от популистката коалиция между неговата "Лига" и движението "Пет звезди", обмисля забрана за участието на Huawei Technologies Co. в търгове за ключова инфраструктура.

В рамките на американската си визита Салвини проведе среща и с вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс. В изказване пред репортери вицепремиерът заяви, че завръщането към добрите отношения с Русия е споделена цел на двете страни. Той също така повтори ангажимента си да намали данъците за домакинствата и компаниите в Италия, дори и ЕС да не промени тавана за бюджетния дефицит.