Управителният съвет на Руската централна банка (РЦБ) повиши основния лихвен процент от 15% на 16% годишно, като подчерта, че връщането на инфлацията към целта през 2024 г. предполага дълъг период на поддържане на затегнати парични условия в икономиката.

"На 15 декември 2023 г. УС на Банката на Русия реши да увеличи основния процент със 100 базисни пункта, до 16% годишно. Текущият инфлационен натиск остава висок. Инфлационните очаквания на населението и ценовите очаквания на предприятията са инфлацията да се върне към целта през 2024 г. и по-нататъшното й стабилизиране близо до 4%, което предполагат дълъг период на поддържане на затегнати парични условия в икономиката", се казва в изявление на регулатора, цитирано от ТАСС.

На 28 февруари 2022 г. основната лихва достигна 20%.

Централната банка отбелязва, че ще вземе допълнителни решения относно основния лихвен процент, като има предвид действителната и очакваната динамика на инфлацията спрямо целта, икономическото развитие през прогнозния хоризонт, както и оценката на рисковете от вътрешни и външни условия и реакцията на финансовите пазари към тях.

Какви са икономическите прогнози

РЦБ отбеляза, че икономическата активност нараства значително по-бързо от очакваното. И ако в октомврийската си макропрогноза централната банка прогнозира растеж на БВП на Русия през 2023 г. в рамките на 2,2%-2,7%, то сега РЦБ прогнозира годината да завърши с ръст на БВП по-висок от 3%.

Централната банка запази прогнозата си за инфлацията за 2023 г. на 7%-7,5% и очаква тя да бъде близо до горната граница на диапазона. "Годишната инфлация, според оценките към 11 декември, намаля до 7,1% след 7,5% през ноември. Това се дължи на високия базов ефект от началото на декември 2022 г., когато бе извършена непланирана индексация на тарифите за комунални услуги. В края на 2023 г. годишната инфлация се очаква да е близо до горната граница на прогнозния диапазон от 7-7,5%", се отбелязва в съобщението на РЦБ.

Регулаторът очаква годишната инфлация да спадне до 4%-4,5% през 2024 г. и да остане близо до 4% след това.

Централната банка отбелязва и лек спад на вноса спрямо пиковите стойности през летните месеци. "Данните за външната търговия показват, че вносът е намалял леко в сравнение с пиковите стойности през летните месеци, включително поради ефектите от затягането на паричната политика... В същото време спадът на износа през последните месеци беше по-ясно изразен поради влошаването на световните енергийни пазари."