Руската централна банка (РЦБ) ще запази водещата си лихва на ниво 7,75 процента на заседанието си по-късно днес, прогнозират експерти, анкетирани от ТАСС.

Ускорението на инфлацията през януари на фона на повишението на ДДС вече е отчетено от регулатора при повишението на лихвите, обявено през декември, посочват анализаторите, цитирани от БТА.

В края на миналата година РЦБ повиши водещата си лихва с 0,25 процентни пункта до 7,75 процента. Институцията тогава посочи, че решението й има превантивен характер и по същество е застраховка срещу инфлационни рискове.

Липсата на непосредствени инфлационни рискове според експертите е основната причина, поради която РЦБ най-вероятно ще направи пауза при вдигането на лихвите.

По данни на Руската статистическа служба (Росстат) инфлацията в Русия през януари 2019 г. се е ускорила до 5 процента на годишна основа, като спрямо януари цените са нараснали с 1 процент. За сравнение, през януари 2018 г. годишната инфлация бе 2,2 процента, а месечната - 0,3 процента.

Ускоряването на инфлацията миналия месец се дължи на увеличаването на ДДС и на част от тарифите за комунални услуги, съчетани с поевтиняването на рублата в края на миналата година, припомня ТАСС.