Румънските туристи са внесли в Пътната ни агенция над 10 милиона лева. Те са най-многобройните чуждестранни гости, които са купили винетки за използване на българската пътна мрежа, сочи справка на АПИ.

Електронните винетки за леки автомобили, продадени през миналата година, са близо 6 милиона и те са донесли приходи от 270 милиона лева на българската Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Най-голям принос към тази сума от чуждестранните туристи имат румънците, които купуват седмични и уикенд винетки, като най-активни са били гостите ни от север по време на Великденските празници и през летните месеци.

През граничния пункт "Дунав мост" при Русе преминава 90% от румънския автомобилен поток и 100% от автобусите с туристи, сочи справка на Гранична полиция. Според служителите там през този уикенд се очаква засилен трафик, но няма опасност от образуване на опашки от чакащи да преминат моста.

Всички гишета ще работят и ще се осигури нормален пропускателен режим, потвърди началникът на сектор "Гранична полиция" в Русе комисар Димитър Чорбаджиев.