Румънският премиер Лудовик Орбан подаде сигнал днес към инвеститорите в енергийния сектор, като заяви, че новото правителство ще потърси възможно най-бързо решения за деблокиране на големите проекти за добив на газ в Черно море, предаде Аджерпрес и БТА.

"В областта на икономиката имаме за цел да върнем доверието на бизнес средите в правителството. Искаме постоянен диалог с бизнеса, участието му в изготвянето на всички проекти за регламенти, постоянна комуникация, която да осигури стабилност и предсказуемост и да даде ясен сигнал към инвеститорите, че Румъния е страна, в която можеш да инвестираш с пълно доверие", заяви Орбан.

Той присъства днес на церемонията за встъпване в длъжност на министъра на икономиката, енергетиката и бизнес средата Вирджил Попеску.

"Убеден съм, че сме загубили стотици милиони, дори милиарди евро инвестиции, които можеше да дойдат в Румъния във всички области, но нашата основна цел е да подкрепим всеки инвеститор, независимо от сферата. Времето, когато се издаваха постановления посред нощ, които обръщаха плановете на бизнеса с главата надолу, свърши", увери премиерът.

Той заяви, че трябва да бъдат отменени всички "абсурдни регламенти", които доведоха Румъния до ситуацията да бъде вносител на енергия вместо износител.

"Имаше законодателни обърквания. Например в офшорната сфера бяха предизвикани закъснения в осъществяването на инвестициите за добив на газ в Черно море, което засегна негативно румънската икономика. Що се отнася до нас, ние ще се опитаме възможно най-бързо да потърсим решения за деблокиране на тези важни за Румъния проекти", изтъкна още Орбан.