Румъния си поставя за цел да увеличи с 65 процента двустранната си търговия с Турция до 10 милиарда долара, заяви румънският министър за бизнеса, търговията и предприемачеството Раду Опря, който вчера се срещна в Букурещ с турския министър на търговията Рухсар Пекджан, предаде Медиафакс и БТА.

"Динамиката на световната икономика ни приканва да оползотворяваме в много по-ускорено ритъм възможностите, които икономиките на нашите страни създават, благоприятствани от географското положение. Поставяме си за цел да постигнем ниво на двустранната търговия от 10 милиарда долара, на базата на политическия сигнал, даден от срещата през октомври 2018 г. между премиера Виорика Дънчила и президента Реджеп Ердоган. Бихме искали да постигнем тази цел в условията на уравновесен търговски баланс", посочи министърът.

През първите 11 месеца на миналата година общият обем на търговския обмен между Румъния и Турция е бил 6,1 милиарда долара, от които износ на стойност 2,2 милиарда долара и внос на стойност 3,9 милиарда долара.

Срещата на двамата министри беше предшествана от Румънско-турски бизнес форум, организиран от Румънската търговско-промишлена камара, в която участваха над 150 компании от двете страни.

"Убедени сме, че политическите, икономическите и търговските отношения между Румъния и Турция бяха повлияни положително от начина, по който бизнесмените развиват дейността си. Трябва да установим как можем да повишим нивото на сътрудничеството и да го разширим, включвайки и други сектори. Вярвам, че след тези срещи двустранните икономически и търговски отношения ще се развият", посочи на свой ред Рухсар Пекджан.