Когато настъпи 2020-а, световната икономика току-що бе постигнала десетата си поредна година на непрекъснат растеж - поредица, която повечето икономисти и държавни финансови служители очакваха да продължат години напред, пише Ройтерс в обзор.

В продължение на два месеца обаче мистериозен нов вирус, открит за най-напред в Китай през декември 2019 година - новият коронавирус - се разпространяваше бързо по целия свят, разбивайки тези очаквания и предизвиквайки най-рязката глобална рецесия от поколения, припомня БТА.

По оценки на Международния валутен фонд световната икономика е намаляла с 4,4 процента тази година в сравнение със свиването от едва 0,1 на сто през 2009 година, когато светът за последно бе изправен пред финансова криза.

Блокирането на бизнеса и всякакви несъществени дейности в голяма част от света в усилията на правителствата да овладеят вируса отприщи вълна от безработица, невиждана след Голямата депресия. И все пак нивата на безработица варираха драстично на планетата.

В някои страни като Китай нивата на заразата с Ковид-19 бяха ефективно потиснати чрез строги, но относително кратки блокировки, което позволи на безработица да остане ниска. Други като Германия приложиха подкрепяни от правителството схеми, за да запазят служителите на компанията, дори когато работата секна.

На други места, включително в Бразилия и САЩ, неконтролируемото разпространение на вируса и правителствените отговорите "на парче" в областта на здравеопазването и икономическите реакции подхраниха невероятни загуби на работни места. Само през март и април около 22 милиона души в СAЩ бяха "изхвърлени" от трудовия пазар, а безработицата скочи до близо 15 процента.

Повечето икономисти очакват, че ще минат една или повече години преди пазарите на труда да се върнат към нещо, наподобяващо предпандемичната ера.

Пандемията нанесе тежък удар на световната търговия. Oбемът на износа рязко спадна до най-нискoто си равнище от близо десетилетие през март и април.

Оттогава начело на възстановяването е преди всичко Китай, който е ненадминат сред големите икономики и отчита растеж на износа на годишна основа.

Безпрецедентните нива на държавните стимули предотвратиха още по-големи щети за много икономики, но и увеличиха глобалната планина от държавен дълг, натрупан от правителствата, повдигайки въпроси дали финансовият крах е следващата криза, с която светът ще трябва да се справи.

И все пак исторически ниските лихвени проценти около, а понякога и под, нулата означават, че разходите за обслужване на дълга за икономиките от Г-7 са най-ниските от 70-те години на миналия век, когато дълговото бреме е само частица от сегашното.

"Днес дългът е устойчив и ще остане такъв няколко години, тъй като докато икономическата активност и заетостта не си възвръщат инерцията, а централните банки едва ли ще направят нещо с лихвените си проценти. Това позволява на правителствата да поддържат фискалната подкрепа под формата на схеми за задържане (на персонал - бел. ред.) и подпомагане на фирмите", коментира г-жа Лорънс Бун, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Резултат от тази щедрост е, че потребителските разходи се движат по-добре, отколкото мнозина очакваха. И докато разходите за услуги се сринаха и остават под натиск, най-вече в ресторантите, за пътувания и развлечения, потребителите наблегнаха на стоките, особено такива с дълготрайна употреба като автомобили и подобрения в дома, възползвайки се от минималните лихвени проценти.

Благодарение на това продажбите на дребно в много икономики нарастват на годишна основа, в някои случаи повече, отколкото в края на 2019 година.

Друг пряк ефект от всичките тези държавни разходи е увеличаването на спестяванията сред потребителите в много части на света. Изплащанията на държавната подкрепа в развитите икономики подплатиха банковите сметки на домакинствата и предвид слабото потребление в началото на пандемията темповете на пестене скочиха.

Те започнаха да спадат през втората половина на 2020 година, но остават доста над нивата, наблюдавани преди пандемията.

Според някои икономисти това е катализаторът, който ще подпомогне икономическия възход през 2021 година и след това. Ваксините срещу Ковид-19 ще позволяват по-широко възстановяване, раздвижване на потребителите и съответно по-свободно харчене, заключава Ройтерс.