Саудитска Арабия и Кувейт сложиха край на близо петгодишен спор за съвместни петролни находища и се споразумяха да възобновят добива от разделената неутралната зона. Те подчертаха, че това няма да промени ангажиментите им в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за съкращаване на добива на "черно злато", предаде Асошиейтед прес.

Двете страни от Залива постигнаха споразумение в Кувейт вчера. Местните медии информират, че около 300 000 барела петрол дневно са били добивани в района преди спорът да доведе до спиране на производството в началото на 2015 година. В разделената зона, намираща се между сухоземните граници на двете съседни страни, може да се добиват до половин милион барела петрол дневно.

Държавната саудитска информационна агенция съобщи, че споразумението няма да засегне поетите от Рияд ангажименти за намаляване на добива до 9,7 милиона барела дневно.

Споразумението бе подписано от саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд.

Кувейтската информационна агенция съобщи, че е имало "пищна церемония" за отбелязване на събитието, на която е присъствал кувейтският външен министър, министърът на енергетиката и други официални лица.

Кувейтското министерство на петрола, цитирано от АФП, уточни, че става дума да за находищата "Хафджи" и "Уафра".

Находището "Хафджи" бе затворено през октомври 2014 година, а "Уафра" - през май 2015 година заради спор между двете съседни страни.

Рияд заяви тогава, че решението е взето заради опазването на околната среда.

Петролното производство в неутралната зона се дели поравно между двете страни, допълва Франс прес.