Италианското правителство няма намерение да продава златните резерви на Банка д'Италия (Banca d'Italia), за да запълва бюджетни дупки. Това каза в интервю за държавната телевизия РАИ депутатът от участващата в коалиционното управление партия "Лига" Клаудио Борги, цитиран от Ройтерс.

"Не искаме да продадем и грам от златото", заяви Борги, който е председател на бюджетната комисия в долната камара на италианския парламент и говорител на "Лигата" по икономически въпроси.

"Лигата" изготви законопроект, който евентуално би позволил на правителството да продава златните резерви на страната, при условие че има също така промяна в конституцията, което е дълъг и сложен законодателен процес.

Борги вече внесе законопроект, предназначен да утвърди, че златото е собственост на държавата, а не на централната банка - позиция, която е оспорвана в Италия.

Италия е третият най-голям притежател на златни резерви в света след САЩ и Германия с 2451,8 тона от миналата година, според Световния златен съвет.

През 1976 година 543 тона кюлчета злато са били използвани от Банка д'Италия като обезпечение за заем от Германската централна банка. /