Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект за финансиране на федералното правителство до 11 декември, предадоха световните агенции.

Мярката, подкрепена и от двете основни американски партии, получи 359 гласа "за" при 57 "против" в долната камара на Конгреса.

Сега се очаква законът да бъде одобрен и от Сената, след което да бъде подписан от президента Доналд Тръмп и да влезе в сила.

Крайният срок за продължаване на финансирането на федералното правителство изтича на 30 септември, когато завършва финансовата година в САЩ.

За последно американското правителство спря работа за 35 дни в края на 2018 г. - най-дългият по рода си период в историята на страната.

Тогава Тръмп отказа да подпише закон за продължаване на финансирането, който не предвиждаше пари за построяване на стена по границата с Мексико.

Сега конгресмени и от Демократическата, и от Републиканската партия заявиха, че искат да избегнат спиране на работа от федералното правителство, което би влошило още повече състоянието на американската икономика, опустошена от пандемията от новия коронавирус.

На 3 ноември в САЩ предстоят избори за президент и Конгрес.