Цените на едро в САЩ са се понижили с рекордния темп от 1,3 на сто през април. Най-силно е поевтиняла енергията - с 19 процента, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на труда съобщи днес, че индексът на производствените цени, измерващ инфлацията преди достигането и до крайния потребител, е спаднал най-силно за периода след 2009 година, след като последиците от коронаворусната пандемия разклатиха американската и световната икономика.

Цените на енергоносителите са ускорили низходящото си движение. В същото време наблюдаваният трети поред месец на спадове показва, че глобалната икономика е забавяла обороти още преди появата на коронавируса, а епидемията само е засилила динамкиката, отбелязва АП.

За изминалите 12 месеца цените на едро бележат спад от 1,2 на сто като допълнителен знак, че инфлационният натиск остава латентен.

Днешните данни бяха предшествани от доклад, отчел вчера, че през април потребителските цени в САЩ са се понижили с 0,8 на сто или най-рязко на месечна основа след финансовата криза от 2008 година.