"Изправени сме пред загуба на националния продоволствен суверенитет," обяви президентът Румен Радев, след като разгледа оранжерийния комплекс край Сливенски минерални бани и бе запознат на място с проблемите на бранша.

Според изнесената информация от производителите в България от 9 хиляди декара оранжерийни площи в момента се берат оранжерийни зеленчуци от едва 100 декара заради високите цени на енергийните източници и евтиния внос. Това според тях обрича бранша на заличаване.

Президентът Радев коментира, че страната трябва да разчита на собствените си възможности за осигуряване на производство на храни.

"Това означава за мен продоволствена сигурност. Да не разчитаме, че някога в случай на криза ще можем отново да сглобяваме някакви коридори и да внасяме".

Държавният глава даде за пример съседните държави, които произвеждат и изнасят при по-неблагоприятни климатични условия от българските.

"И ние трябва по такъв начин да стимулираме тези практики, които работят там".

Президентът Радев пое ангажимент да работи заедно с правителството и парламента за справяне с кризата в оранжерийния сектор:

"За това апелирам и ще работя с всички отговорни фактори, да имаме навременна промяна и в законите, да имаме най-вече навременни, към това апелирам, навременни мерки. Иначе рискуваме този отрасъл окончателно да го загубим. Както чухте, това ще доведе и до допълнителни социални проблеми".

"Преди да се вземат управленски решения, трябва да има диалог с бизнеса, с хората, които осигуряват икономическия ръст, да се чуят техните виждания, предложения. Моят апел към правителството е да се вслушва в предложенията на бизнеса. Без диалог няма да се получи, заяви по-късно в Бургас президентът Румен Радев след посещението си в "Трансвагон" АД.

„Там държавният глава, придружаван от изп. директор Васил Данов и кмета Димитър Николов, разгледа производството на вагони и поръчмка за Германия от А до Я.

Президентът даде за пример предприятието, което оцелява и работи на пълни обороти за износ въпреки тежката икономическа ситуация. И призова държавата да помага на бизнеса да не губи пазарите си, но и хората. По повод реплриката на финансовия министър Асен Василев, че ако е трябвало да бе приложена схемата на служебното правителството, компенсациите са щели да бъдат по-малки, Радев припомни какви са правомощията на двете негови правителства. По време на служебния кабинет, няма парламент, който всъщнот трябва да вземе важните решения. Служебният кабинвет изпълнява унаследения бюджет, в който нямаше никакви компетсацзии. Знаете какви усилия се положиха, за да се актуализира бюджета и въпреки това служебното правителство успя да направи програма, която за два месеца даде сравнително добри компенсации за бизнеса.

Нещата няма как да се сравняват. Но целта е една - по-бързо и устойчиво излизане от кризата Това са разлчни неща. Нека не слагаме прие еднти условия изпълнителната власт и президентската институция. Посоката е една, целта е една. Трябва всички институции да обединяват усилията си в диалог с хората, които произвеждат да търсим най-добрите решения, заяви Радев по повод последното проучване на Алфа рисърч, което дава по-голяма подкрепа за Румен Радев отколкото ан Кирил Петков по спорните теми.