Наемането в САЩ е скочило миналия месец до най-високото си равнище от януари, като работодателите са пренебрегнали световните търговски конфликти и са открили 266 000 работни места, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Безработицата се е понижила до 3,5 на сто спряло 3,6 процента през октомври, което е 50-годишен минимум, отбеляза днес министерството на труда. Заплатите са нараснали с 3,1 процента през ноември на годишна основа.

Значителното увеличение на новооткритите работни места опровергава ширещото се мнение, че компаниите имат затруднения в намирането на работници на фона на толкава ниска безработица. Значителното наемане би трябвало да поддържа потребителските разходи - ключов двигател за растежа, след като компаниите намалиха разходите си за инвестиции, а износът замря.

Месечният растеж на заетостта се е ускорил от лятото, като за изминалите три месеца средната стойност е 205 000 открити работни места спрямо 135 000 през юли.

Стабилното наемане помага за успокояването на потребителите, че икономиката расте и че работните им места и доходи са сигурни, което пък насърчава харченето. Потребителските разходи станаха още по-важен двигател на растежа, тъй като търговските конфликти, започнати от администрацията на президента Доналд Тръмп намалиха износа и накараха много компании да намалят разходите.

Новите опасения, че търговията ще спъне американската икономика понижиха котировките по-рано тази седмица, след като Тръмп каза, че може да изчака до след президентските избори в САЩ през 2020 година за сключването на предварително търговско споразумение с Китай.