Работодателите поискаха чрез декларация оставката на на шефовете на БЕХ,  "Марица Изток 2" и БНЕБ заради цената на тока.

 

"От началото на годината цената на електроенергията за индустрията в България е най-висока в цяла Европа! Това добре се вижда при сравняването на цените на борсовия сегмент "Ден напред", на който се търгуват около 2/3 от количествата на свободния пазар и който е референтният пазар за цената на тока както за институциите, така и за търговците, производителите и потребителите. Единствената по-висока цена, тази в Гърция, е несъпоставима, тъй като включва и някои мрежови такси, освен активната енергия. Да, ние имаме най-скъпия ток, а трябва да прибавим към тази цена и ненотифицираните държавни помощи, които доплащаме допълнително за всеки мегават чрез таксата "Задължение към обществото". И така, няма грешка, няма увъртания! Бедна България се е докарала до там, индустрията й да плаща от 20 до 50 на сто повече за електроенергия от конкурентите си в Европа. И за това няма други причини, освен некадърно и/или корумпирано управление на Българския енергиен холдинг /БЕХ/, ТЕЦ "Марица Изток 2" и Българска независима енергийна борса /БНЕБ/", се казва в декларацията на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ .

Според работодателите, БЕХ е монополист на борсата и очевидно използва монопола си като не управлява според регламента РЕМИТ предлагането, а управлява във вреда на българската индустрия и българската икономика. Във вреда на България.

ТЕЦ "Марица Изток 2" упорито не изпълнява препоръките на КЕВР да продава на цени над 93,33 лева за мегаватчас, престоява и трупа загуби, а индустрията внася електроенергия на значително по-високи цени. Да, при некадърното и/или корумпирано управление на енергетиката България от страна, изнасяща над 15% от произведената електроенергия, съкрати производството с тези 15% и се превърна във вносител, смятат работодателите.

БНЕБ за 2 години така и не разбра, че трябва да предложи стандартизирани по време продукти на пазара на "Дългосрочни договори" и че не е нормално да има възможност да се оферират отклонения от - 100% до +500% и т.н. и т.н.

Поредният връх на цинизма и престъпното безгрижие бе достигнат в неделя, 9 февруари 2020 г., когато цената в България беше не просто най-висока в Европа, а над два пъти по-висока от средната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия!, твърдят работодателите.

Работодателските организации многократно са посочвали пороците на системата, от които се възползват енергийните олигарси на прехода, прекрачвайки често Закона в свой интерес и в ущърб на цялото общество.

"Бизнесът в България казва "Стига вече!" Няма да търпим повече да се ограбва трудът на нашите работници! Искаме незабавни оставки на ръководството на БЕХ, на ТЕЦ "Марица Изток 2", на ръководството на БНЕБ. Ние, представителните на национално равнище организации на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, си запазваме правото за всички позволени от закона радикални действия с цел защита на интересите на нашите членове", заявяват в заключение работодателите.