Характерно за корупцията в България е осъзнаването на проблема, но към момента много повече остава коментирането на темата, отколкото преминаването към конкретни мерки и действия срещу корупцията. Необходими са по-бързи действия и по-ясни резултати. Това каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България, в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Всеки един от нас е бил свидетел на корупция в една или друга форма. До някаква степен това мислене вече се е насложило. Необходима е цялостна промяна на начина на мислене и предприемането на конкретни мерки", смята той.

Иванов добави, че стратегическите бизнес цели също са повлияни от корупцията в страната, тъй като нивото на корупция в дадена страна е пряко свързано с нивото на инвестиции в нея.

Той определи приоритета на българското европредседателство като "правилен", тъй като Западните Балкани и евентуалното им присъединяване към ЕС ще имат влияние и върху България.

Според него няма как повече разговори по време на европредседателството на страната да са били насочени към темата за корупцията. Иванов посочи отново, че това е тема, изискваща действия, а не разговори.