Президентът на Русия Владимир Путин откри първия в страната завод за леки автомобили на Mercedes-Benz. На церемонията присъстваха още министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер и главният директор на немският автогигант Дитер Цетше. Фабриката се намира в близост до Москва и ще дава работа на над 1000 души, съобщава ТАСС.

Путин изрази увереност, че немският гигант няма да бъде разочарован от начина, по който бизнесът се развива в Русия, а от своя страна Петер Алтмайер оцени високо потенциала за активизиране на търговските връзки между двете държави.

Всички снимки от събитието вижте тук >>

Путин откри първия завод на Mercedes в Русия

Снимка: AP/БТА

Макар Германия да продължава да бъде един от водещите търговски партньори на Русия, отношенията между двете страни се обтегнаха след анексирането на Крим и последвалите санкции от ЕС.

"Искаме да развием потенциала в интерес на народа и в двете страни", коментира Алтмайер преди откриването на завода в Московския регион.

"Ще направим всичко, за да помогнем на нашите партньори. Mercedes-Benz няма да се разочарова от начина, по който се развива бизнесът в страната ни", заяви Путин.

"Германия и Русия са силно заинтересувани да бъде създадено ново доверие, за да се засили партньорството в дългосрочен план", заяви Алтмайер преди визитата.

Путин се подписва върху един от първите "руски" Mercedes-и

Снимка: AP/БТА

Очаква се Алтмайер да се срещне с руския министър на енергетиката Александър Новак и министъра на икономиката Денис Мантуров, допълват германското министерство. Германия се готви скоро да увеличи вноса на руски природен газ чрез разширяването на газопровода "Северен поток". Новото съоръжение "Северен поток-2" по план трябва да бъде завършено тази година.

Путин е разгледал целия завод, включително и презентация, представяща възможностите на фабриката да произвежда различни модели на една и съща поточна линия. В края на посещението си руският президент бил помолен да се подпише на един от произведените автомобили, а подписът му с бял маркер останал върху чисто нов черен Mercedes Е-Class.

Подписът на Путин

Снимка: AP/БТА

Строителството на фабриката започна през юни 2017 г. и възлиза на около 250 милиона евро. Немците планират да произвежда 25 000 автомобила годишно в руския завод, като първо в него ще се сглобява само E-Class, а по-късно ще започне създаването и на високопроходимите модели GLE, GLC и GL.