По-голямата част от гражданите на Полша са против въвеждането на еврото, сочи проучване на изследователския център ИБРиС (IBRiS) по поръчка на радио Зет, предаде БТА.

На въпрос трябва ли Полша да приеме общата европейска валута и да замени с нея полската злота 14,7 на сто от анкетираните са отговорили с "да", а 9,8 на сто със "склонен съм да се съглася".

Най-голямата група обаче са хората, които категорично не са съгласни еврото да замени злотата - 49 на сто от анкетираните, а 15,2 на сто от поляците, участвали в проучването, са заявили, че по-скоро са "против" приемането на еврото.

С "Не знам/Трудно ми е да отговоря" са реагирали 11,3 на сто.

По-голямата част от анкетираните, които са против въвеждането на еврото, живеят в селските райони (70 на сто) и в малките градове с до 50 000 души население (75 на сто).

В по-големите градове с над 250 000 жители 48 на сто от анкетираните не искат европейската валута, а 42 на сто са за приемането на еврото.

За сметка на това представителите на бизнеса са по-благосклонни към приемането на еврото. В последния доклад за международния бизнес на консултантската компания "Грант Торнтон" (Grant Thornton) се посочва, че около 54 на сто от шефовете на средните и големите компании биха искали Полша да замени злотата с европейската валута. Сред тях 54 процента са за приемането на еврото, 33 процента искат злотата да остане, а 13 на сто нямат еднозначно мнение по темата.