САЩ и Китай са се споразумели за поетапна отмяна на допълнителните мита, които си наложиха взаимно през последните месеци, като част от първата фаза от споразумение, целящо да сложи край на търговската война между тях, потвърди източник от американската делегация, цитиран от Ройтерс.

Перспективата за отмяна на митата обаче предизвиква остра съпротива от страна на неколцина съветници на Доналд Тръмп, според източници, цитирани от Ройтерс.

Председателят на Националния съвет по търговията към Белия дом Питър Наваро заяви вчера пред телевизия Фокс бизнес, че Вашингтон и Пекин засега не са достигнали окончателно споразумение за отмяната на каквито и да било мита, съобщи ТАСС.

"Единственият човек, който може да вземе такова решение, това е президентът Доналд Тръмп", изтъкна Наваро. Според него появата на информация за такава договорка е опит на китайската страна да води преговорите публично и да окаже влияние на хода на продължаващите консултации.

Вчера говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън заяви, че търговската война ще завърши, когато всички мита бъдат отменени.