Водещи анализатори предричат настъпването на нова финансова криза до края на 2020 г. Последната криза отмина и вече се наблюдава прегряване на световната икономика. Всички водещи икономики отбелязаха значителен растеж през последните години. Това каза Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката и бивш председател на енергийната комисия в парламента, в студиото на телевизия "Блумбърг.

Той говори и за засилващото се търговско напрежение между САЩ и Китай.

"В момента сме свидетели на сблъсъка между идеите за глобална и протекционистка икономика. Ефектите от търговската война между САЩ и Китай са очевидни. България няма как да пострада от сблъсъка между двете най-големи икономики". 

Голяма част от световното производство е китайско. Процесът за връщане на производството в САЩ или Европа е дълъг и е невъзможно да отнеме само 2-3 месеца, коментира Куюмджиев.

България е единствената източноевропейска страна, която не успя през последните 30 години да привлече поне един голям производител. В Чехия Peugeot и Citroen имат заводи. Mercedes отваря нов завод в Румъния, Fiat избра Сърбия, за да направи най-големия си завод извън Италия, отбеляза той. 

Куюмджиев е категоричен, че България трябва да защитава националния си интерес в енергетиката.

"България трябва да защитава националния си интерес по време на преговорите с "Газпром" за предоговаряне на цените на природния газ".

Според него България трябва да води по-активна политика с Китай.

"САЩ се опитват да изтласкат Русия от продажбите на газ за целия Европейски съюз (ЕС), като целта им е да доставят втечнен газ за целия континент. ЕС трябва да защитава собствения си инетерес при газова битка между Русия и САЩ".