"Бундесбанк" понижи през юни прогнозите си за икономическия растеж на Германия до края на 2018 година. Според институцията, политическите и икономически рискове пред страната нарастват и това прави бъдещето на най-голямата европейска икономика несигурно, пише "Хандесблат".

Затова на заседанието на кабинета на Ангела Меркел ан 6 юли шефът на "Бундесбанк" Йенс Вайдман е предупредил, че икономиката на страната се охлажда и е поискал да се вземат незабавни мерки.

Проблемите в Германия се увеличиха от пролетта на 2018 година. Намаля износът, индустриалните поръчки намаляха, а прогнозите на германските индустриалци започнаха да се променят към негативни. Затова едва ли някой се учуди, когато централната банка намали прогнозите си за икономически растеж от 2.5 на 2% за 2018 година.

"Влошаването на икономиката е по-силно от първоначално очакваното", е казал Вайдман на заседанието на кабинета според участниците. По думите му това доказвало, че доброто икономическо развитие не може да продължи завинаги.

На заседанието в началото на месеца, в което той е участвал като гост, централният банкер е заявил, че правителството ще трябва да се намеси, когато настъпи новият спад. По думите му също така Европейската централна банка едва ще успее да реагира, а за нормализиране на паричната ѝ политика ще е необходимо повече време.