Постъпленията от корпоративен данък в Ирландия са намалели за трети пореден месец през октомври заради слабото представяне на износа и в частност на фармацевтичния сектор. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на финансовото министерство в Дъблин, и на която се позова БТА.

Миналия месец Ирландия събра 1,3 милиарда евро (1,4 милиарда долара) под формата на корпоративен данък, с който се облагат предимно големите чуждестранни мултинационални компании, с централи в страната. Това представлява спад от 45 процента спрямо постъпленията от корпоративен данък през октомври 2022 г.

Въпреки че събраните средства от корпоративен данък от началото на годината са под очакваните от правителството постъпления, те са в размер на 15,7 милиарда евро, или с едва 2,7 процента по-малко, отколкото сумата от корпоративен данък през първите десет месеца на миналата година, посочи ирландското министерство.

Общият размер на събраните данъци от началото на годината до октомври е нараснал с 4 процента на годишна база, а двигател на растежа са били увеличените постъпления от данъка върху доходите и на данък добавена стойност (ДДС), уточняват от министерството.

За същия период хазната на Ирландия е била на дефицит от 900 милиона евро, докато през първите десет месеца на 2022 г. беше отчетен излишък от 7,3 милиарда евро. Това се дължи на прехвърлянето на 4 милиарда евро в новия суверенен фонд на страната, увеличените текущи разходи и намаляването на неданъчните приходи.

Корпоративните данъчни постъпления на Ирландия нараснаха рязко през последното десетилетие и през 2022 г. достигнаха рекордните 22,6 милиарда евро (24,8 милиарда долара).

Тези постъпления идват от много технологични гиганти, включително "Алфабет" (Alphabet), "Мета" (Meta), "Интел" (Intel), "ЛинкдИн" (LinkedIn) и "Амазон" (Amazon), както и от компании като "Пфайзер" (Pfizer) и "Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnsоn), които плащат данъците си в Ирландия.