Камарата на представителите на САЩ прие временна мярка за предотвратяване на частичното спиране на работата на федералното правителство, като конгресмените показаха широка двупартийна подкрепа за законопроекта, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Сега предстои законът да получи одобрението на Сената, където лидерите на демократите и републиканците вече изразиха подкрепата си. За да се предотврати спирането на работата на правителството обаче, мярката трябва да бъде одобрена и подписана от президента Джо Байдън, преди настоящото финансиране на федералните агенции да изтече в полунощ в петък.

Новият републикански председател на Камарата на представителите Майк Джонсън беше принуден да се обърне към демократите за подкрепа, след като твърдо десните консерватори се разбунтуваха срещу неговия план, отбелязва АП. Двупартийният резултат от гласуването (336 гласа "за", 95 "против"), показа готовността на Джонсън да остави десните си съпартийци на заден план и да работи с демократите за временно запазване на работата на правителството - същият политически ход, който само преди седмици струваше поста на последния председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

"Да гарантираме, че правителството ще продължи да функционира, е въпрос на съвест за всички нас. Дължим това на американския народ", заяви Джонсън по-рано вчера на пресконференция в Капитолия.