Климатиците в детските градини могат да се използват, когато външната температура е над 28 градуса, се посочва в новите препоръки за използване на разхладителни уреди в затворени помещения, издадени от Градския институт за обществено здравеопазване в Белград, предаде Танюг.

Институтът препоръчва климатиците да не се включват, ако външната температура е по-ниска, защото оптимални мироклиматични условия могат да се осигурят чрез естествено проветряване и не е оправдано увеличаването на риска от разпространението на коронавируса с използването на климатици.

Проветряването на затворените пространства, включително в детските градини, остава приоритет.

От Института припомниха, че Световната здравна организация и Европейският център за контрол и превенция на болестите са потвърдили, че има опасност от засилено циркулиране на коронавируса, когато се използват изкуствена вентилация и климатизация.

Забранено е рециркулирането на въздуха, което означава, че не може да се използва уред, който "върти" и охлажда един и същи въздух в затворено пространство.

Може да се използват само климатици, които работят на принципа на всмукване на чист въздух, който се охлажда и след това по други канали се изхвърля навън.

Ако има условия наред с изкуствената вентилация да се използва и естествена, трябва периодично, на половин или един час, прозорците или вратите да се отварят за известно време и така да се осигури допълнителен обмен на въздуха, пише в препоръките.

За климатизиране на затворени пространства се препоръчва използването на вентилационна система с ХЕПА филтри, които могат да задържат и най-дребните частици. Филтрите трябва редовно да се чистят и сменят в съответствие с производствената им спецификация.

Препоръчва се също климатиците да се включват, когато в помещението няма хора, а също, ако се налага уредите да работят, да бъдат включени на най-ниска степен и да не насочват въздуха директно срещу хората.

Институтът напомня, че същевременно трябва да се спазват другите противоепидемични мерки - носене на маски, физическа дистанция и редовно миене и дезинфекция на ръцете, редовна хигиена и дезинфекция на помещенията.