Нови европейски икономически зони могат да бъдат създадени на териториите, които са между Свиленград и Одрин, като там се събират трите граници на балканските държави - България, Турция и Гърция. Това предложение на инициативата "Граждани за устойчиво развитие" представи днес в Националния пресклуб на БТА архитект Димитър Димитров.

Той обясни, че това е идея на неправителствената организация за създаването на европейски икономически зони, тъй като сега това са най-слабо развитите територии в трите съседни балкански държави. Общата част на тези територии между България, Турция и Гърция е около 30 000 квадратни километра. На тези територии има питейна вода, добра земя за обработване и могат да дойдат да инвестират европейски и световни компании, каза архитект Димитров. "По думите му, по този начин може да се отворят работни места за 10 000 работници".

В тези нови икономически зони, ако се приложат средните стандарти за Европа - на заплати, на среда за обитаване и за бизнес, може да се покаже "как Европа може да бъде зелена", коментира архитект Димитров. Той отбеляза, че в тези територии има също планини, гори и преминават реките Марица, Тунджа и Арда.