Служебното правителство представи мерки, които планира в енергийната сфера. В брифинга участваха представители на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на икономиката, Българска независима енергийна борса и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Компенсации на бизнеса чрез определени мерки в размер на 600-650 млн. лв. или около 50 лв. за MWh обяви служебното правителство. Те обаче няма да могат да бъдат осъществени веднага, тъй като изискват или нова актуализация на вече актуализирания бюджет за настоящата 2021 г. или залагането им в новия бюджет за 2022 година.

Това стана ясно от изявлението на служебния премиер Стефан Янев, след заседание по-рано днес в Министерски съвет с участието на председателя на КЕВР Иван Иванов и министрите на финансите и енергетиката Валери Белчев и Андрей Живков.

Премиерът Янев се ангажира, че мерките са и в посока на гарантиране на необходимостта от достъп на всички потребители до електрическа енергия при това в добър ценови диапазон. Основните мерки са три, обясни министър-председателя. Схемата за финансови компенсации за бизнеса е разработена с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Втората мярка касае въглеродните емисии, а третата - клирингова къща, която да обслужва БНЕБ.

"На първо място темата с т.нар. финансови компенсации, която се обсъжда от известно време и която касае именно бизнес потребителите - разработена е вече схема с КЕВР и тази схема урежда възможността за такъв вид компенсации за предстоящите зимни месеци, включително и първата половина на следващата година", каза Янев.

Той уточни, че средствата, които са по тази схема ще бъдат заложени в бюджета за 2022 година. "Надяваме се новоизбрания парламент през ноември да се занимае с тази тема заедно с приемането на бюджета за следващата година. Възможно е да прецени, че е необходима актуализация и за тази година, така че тези компенсации да важат включително и в следващите месеци до края на годината", обясни той.

"От гледна точка на това, че финансовият ресурс за тези компенсации е в държавата, в държавните дружества за производство, механизъм съществува, единственото особено при този механизъм е че трябва да стане разплащането през държавния бюджет в този смисъл говорим за бюджет 2022 или актуализация в последния месец декември на настоящия бюджет", допълни премиера.

"Иначе, пак повтарям финансовият ресурс е осигурен от свръхпечалбите на държавните дружества, производители в енергетиката", каза той.