Проблем с държавния бюджет няма, проблем с фискалния резерв няма, заяви Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) пред журналисти в парламента.

По думите му са оставили държавата в отлично финансово състояние с 9,9 млрд. лв. (фискален) резерв.

Сабрутев, цитиран от БТА, смята, че се случва това, което президентът е дал като заявка, че ще прави. Продължава се комуникацията, с която се прави опит да се "страхува" населението, затова че държавата ще фалира, посочи депутатът. Той уточни, че оттук нататък отговорността за това как ще продължи да се развива държавата е на служебния кабинет.

"Оставихме бюджета в много добро състояние. Края на март има бюджетен излишък от 400 млн. лева", категоричен е Мартин Димитров, цитиран от "Фокус".

"Фискалният резерв е като една обикновена разплащателна сметка, която всички имаме. В нея влизат нашите приходи и съответно има и разходи", обясни Сабрутев.

Представителите на ПП-ДБ казаха това минути след изявлението пред журналисти на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини досега управлявалото правителство, че ги е подвело за наличието на 9 млрд. лева (фискален резерв), а "те са 6 милиарда". Няколко милиарда са похарчени в последните дни, каза Борисов и добави, че "като се сложат пенсионните фондове и ядрената безопасност се оказва, че държавата има под 2 млрд. лева, с които да разполага. Това ни е наследството".

Борисов каза това, след като във вторник служебният финансов министър Людмила Петкова отбеляза, че фискалният резерв разполага с 2,7 млрд. лева (ако се изключат около 4 млрд. лева в Сребърния фонд).

"За да може да прецените финансовото си състояние, трябва да изберете една точка за мерене - когато сте получили всички приходи и сте направили всички разходи, държавата не е получила всичките си приходи, а е направила разходите, затова в момента състоянието на фискалния резерв е по-ниско от това, което ние обявихме - в края а март месец в него са били 9.9 млрд. лв", обясни Сабрутев, цитиран от БНР.

 

От ПП-ДБ конкретизираха, като изтъкнаха, че фискалният резерв е по-нисък, защото държавата не е получила всичките си приходи, но е направила плащанията, които е трябвало. "1,6 млрд. лева плащания за "Топлофикация". Направили сме плащания от 1,3 млрд. лева по пенсиите. Затова в момента състоянието на фискалния резерв е по-нисък. Направени са разходи, които са планирани."

Мартин Димитров обвини ГЕРБ и ДПС, че планират непредвидени разходи. "Факт е, че когато Бойко Борисов си тръгва като премиер, фискалният резерв е с 50% по-нисък, отколкото е сега. Важното е да успокоим хората, това са фалшиви новини, бюджетът е стабилен и оставяме държавата в добро финансово състояние", каза той.

Димитров добави, че популизмът и непредвидените разходи на ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат спрени. "И ще направим това, което зависи от нас", категоричен бе той.

На свой ред Георги Ганев изтъкна, че към края на април състоянието на единната сметка ще бъде приблизително като това в края на март: "Това може да се види в прогнозната сметка на самото министерство."

По отношение на фискалния резерв Ганев каза, че са направени разходи, които са планирани. "Но към края на март 9,9 млрд. лева е имало във фискалния резерв."

Има текущи приходи и текущи разходи. Разходите се правят в началото на месеца. Приходите идват по-късно, в средата на месеца идват приходите по ДДС, а за април всяка година са големите приходи по данъка върху доходите на физическите лица, обясни Ганев.

В свое съобщение късно във вторник от "Продължаваме Промяната" поясниха, че "очакваните данъчни приходи през април са 3.9 милиарда лв. и пристигат на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че, в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лв.".