С дефицит от близо 25 млн. лева сме в невъзможност да правим допълнително договаряне с биопроизводителите по мярка 11 за биологично земеделие.

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти днес, в отговор на въпрос какво ще отговори на сектора, който се готви за протестни действия.

Темата за биологичното земеделие е важна и сериозна. В понеделник ще имам среща с легитимната организация на биопроизводителите в България, на която ще обсъдим проблемите им, каза Порожанов, без да уточни коя точно организация е това.

По думите му дадената тази седмица пресконференция от Националната Био Асоциация с председател Слави Трифонов не е сериозна и не би я коментирал.

Проблемите са много, но основен е желанието за допълнително договаряне по мярка 11 от ПРСР "Биологично производство". Бюджетът по нея е 196 млн. лева и след приемите по направленията за животновъдство, в т. ч. и за пчеларство, както и основното перо - растениевъдството, този бюджет е надхвърлен с над 50 млн. лева. Последната оценка, в която влизат и отпадналите биологични производители, показва, че сме в недостиг на близо 25 млн. лева по вече поетите ангажименти, обобщи Порожанов.

"Кандидатстването "под условие", договорено по време на служебния кабинет е нещо, което аз лично никога не бих си позволил да направя в контекста на това да подведа един или друг производител да има някакви очаквания", коментира министърът. Пари обаче за това не са намерени.

Истината е, че както за новите, така и за старите бенефициенти няма бюджет, подчерта Порожанов. "Изключително много нарасна броя на биопроизводителите. Не мога обаче да насоча средства от други мерки, тъй като интересът навсякъде е изключително голям и желанието за инвестиции надхвърля в пъти възможното финансиране", коментира още той.

Вторият проблем е свързан с кампанията за 2017 г. МЗХГ днес приключва със събирането на информация от всички контролиращи и сертифициращи органи и в понеделник ще бъде предоставена на фонд "Земеделие". В рамките на десетина дни след това парите по мярка 11 ще бъдат разплатени. Закъснението ще е с около две седмици от индикативния график, каза Порожанов.