Поне три месеца ще отнеме процедурата за изготвяне на технически паспорти на жилище, ако липсва проектната документация. Това коментира в ефира на БНТ доц. Емад Жоржос - декан на Строителния факултет в УАСГ.

"При липса на проектната документация гражданите трявба да я потърсят в общината. Ако и там ги няма - се възстановяват, но това е много тежък процес", уточни доц. Жоржос. По думите му в такъв случай трабва да се направи заснемане и доказване на носеща способност на сградата. 

Документация за сградите от последните 30 години би трябвало да разполагат самите собственици. Независимо дали сградата е еднофамилна, многофамилна или е закупена, допълни д-р арх. Емил Йорданов от Архитектурния факултет в УАСГ.

"Първата стъпка към съставянето на техническия паспорт е проектната документация, въз основа на която е издадено разрешение за строеж и копие от самото разрешение за строеж за ползване на обекта. Практиката е тези документи да не се предават по време на изготвяне на нотариалните актове и много малко собственици отиват да ги търсят и незнайно защо не винаги ги получават", обясни Йорданов.