Полша планира да построи две АЕЦ и да пусне първия енергиен блок още през 2033 година, предвижда енергийната стратегия на страната. Всяка от АЕЦ ще е с по три енергийни блока ще бъдат изградени на територията на страната до 2040 година. Планирано е работата да започне през 2026 година, съобщава DW.

Като член на ЕС, Полша се ангажира с развитието на алтернативни източници на енергия за постигане на целите за климата. Днес 70% от енергията в страната се произвежда от въглищните електроцентрали, което прави Полша един от най-големите замърсители на атмосферата в Европа.

Решението на Варшава да се преориентира към ядрената енергетика се дължи на спешна вътрешна необходимост. Запасите от лигнитни въглища в централна Полша, които в момента представляват 20% от производството на енергия в страната, ще бъдат изчерпани до 2035 година.

Освен това, в близко бъдеще в Полша ще постъпва по-малко природен газ: споразумението с Русия за доставка на синьо гориво изтича в края на 2022 година и Варшава не смята да продължава договора. В момента руският газ осигурява 5 % от енергопотреблението в Полша.

3е-news.net

Развитието на ядрената енергетика в Полша е планирано още през 1970-те години. След аварията в Чернобил през 1986 г., обаче, строителството на два реактори от съветски тип в Жерновец - на 80 км северозападно от Гданск, е прекратено. Очаква се атомните електроцентрали, които предстои да бъдат построени, да бъдат разположени в Жерновец и в близкото село Любятово-Копалино.

Плановете на Полша предизвикват недоволство в съседна Германия. Според резултатите от проверка, проведена през януари 2021 г. по искане на "зелената" фракция в Бундестага, ядрените централи, разположени само на няколкостотин километра от полско-германската граница, ще представляват голяма заплаха за безопасността на населението на Германия.