Строителната камара се обърна с апел към правителството - не само да не се спира строителството, а да има "строително цунами" за излизане от кризата.

Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет, на който представители на бранша заедно със зам.-министъра на МРРБ Николай Нанков представиха исканията на бранша на фона на кризата с коронавируса.

"Имамe апел. Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика. Вчера проведохме видеоконференция 20 страни с представители на европейските ни колеги. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза е необходимо "строително цунами". Върви ли строителството, върви всичко", категоричен бе Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара.

"Ние се намираме в най-добрата ситуация, защото има одобрени проекти на обща стойност над 1.3 млрд.лв. и при наличие на средства сме готови много бързо да задвижим този механизъм", каза Николов.

Той представи исканията на строителния бранш пред МРРБ, сред които основно да не се спират проектите:

- да не се дават повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може повече фирми да участват в този процес;

- да има по-специфичен подход по отношение на цените и да се дефинира не обща цена на квадратен метър, за да има цени по дейности.

Има данни, че между 20-25 000 човека, наши ценни работници, се завърнаха от чужбина. Нашата цел е те да си останат тук, а не да отиват да работят в чужди държави, подчертаха още Строителната камара.

Зам.-министър Николай Нанков даде подкрепа - това е един от най-големите браншове, с над 200 000 заети по официални данни в бранша.

"Строителният сектор е този, който очакваме да изведе икономиката след кризата. Ангажиментът, който поехме, е бързо разплащане на обществени поръчки. Ускорихме срока на изплащане", добави Нанков.

Строителният бранш настоя още правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14.00 и 16.00 ч., но с ясни правила и определения за децибелите, за да не се "кърти над главите на хората".

Строителите са имали среща и с премиера Бойко Борисов, на който са представили исканията си и са обсъдени големите инфраструктурни проекти и мерките в бранша.