На 74-годишна възраст след тежко и продължително боледуване почина Венцислав Йосифов - бивш банкер, съучредител и изпълнителен директор на Първа частна банка, научи Dir.bg от близки на семейството.

Със създаването на ПЧБ Венцислав Йосифов ще бъде запомнен като пионер в частната банкова система у нас, чието начало бе положено с приемането на Закона за БНБ през 1991 г. и Закона за банките и кредитното дело през 1992-а.

10 март 1993 г. Венцислав Йосифов и Валентин Моллов (вляво) на парти на вестник "КЕШ" в БНБ

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Венцислав Йосифов е сред учредителите на Съюза за стопанска инициатива на гражданите и след като оглави банката, я ръководи до самия й край. Първа частна банка бе създадена като акционерно дружество въз основа на Указ 56 с уставен фонд 10 млн. лв. За периода на съществуването си банката се превърна в символ на зараждащата се частна инициатива в България, а Венци Йосифов, както го наричаха приятелите му, беше едно от емблематичните лица на ентусиазма и развитието на българското предприемачество в началото на 90-те.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

През 1995 година той бе кандидат на Българската социалистическа партия за кмет на София. Кандидатурата му е издигната и подкрепена публично както от Жан Виденов, тогава председател на БСП, така и от Андрей Луканов. Неговият резултат на изборите за градоначалник на София е най-висок по абсолютен брой гласували за кандидат на кмет, подкрепен от левицата и остава рекорден в най-новата ни история. На първия тур на 29 октомври 1995 г. той печели 32.7% от доверието на столичани, които го пращат на балотаж срещу Стефан Софиянски.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Името му се свързва както с развитието на частната инициатива в България, така и с подкрепата, която ПЧБ оказваше на първите частни свободни медии в България и най-вече на "Пресгрупа 168 часа" - една от най-успешните медийни групи, създадени в зората на демократичните промени.

През 2011 г. Йосифов е сред кандидатите за държавен глава с бившият вицепрезидент на ПЧБ Емилиян Димитров. Когато се кандидатира за президент, той отбеляза, че България трябва да бъде правова и социална държава, по модела на Дания, Норвегия, Белгия, Холандия.

29 октомври 1995 г. Шефът на ПЧБ се включва в бутането на колата на непознат пред изборната секция в "Люлин".

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

В свое интервю от 2014 г. Йосифов отхвърли правеното сравнение между ПЧБ, банковите фалити през 1996 г., фалита на КТБ (2014 г.) и последствията от двете кризи. Аргументът му беше, че държавата е във валутен борд, има голям валутен резерв, а и действа Законът за гарантиране на влоговете в банките, което неутрализира опасността за хората.

По-рано бившият банкер коментира, че верижният фалит на банките от 1996 г. е предизвикан от далавери на политици и спекуланти.

29 октомври 1995 г. С голямата ни лекоатлетка Йорданка Благоева по време на изборната нощ в НДК

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Венцислав Йосифов е роден на 7 февруари 1947 година в гр. Лом. Завършва средното си образование в София през 1964 г. След отбиване на военната си служба следва във ВМЕИ "Ленин", където завършва специалност "Електронна техника". Работи последователно в ЗЕС "Искра", в ИПК "Промишлена електроника", а после и в ДСО "ИЗОТ" в дирекция "Международно сътрудничество" като специалист по двустранно сътрудничество със социалистическите страни.

През 1987 г. Йосифов преминава в току-що създаденото държавно обединение Асоциация "Електроника" (АЕ) като експерт по сътрудничеството с фирми от капиталистически страни.

Женен е два пъти, има четири деца.

За близки и приятели на семейството, поклонението ще се състои на 19 декември от 12 часа в църкавата "Свети Георги - Победоносец" на бул. "Партиарх Евтимий" 90.

Журналистът Иво Беров интервюира Йосифов в нощта на кметските избори.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

12 февруари 2001 г. На пресконференция в "София Прес" с Емил Хърсев (вляво)

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Dir.bg