Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси каза днес, че ситуацията на италианската икономика е "деликатна" и трябва да се следи отблизо, предаде Ройтерс и БТА.

Пристигайки на срещата на финансовите министри в Букурещ, Московиси цитира данни, които не са на ЕС. Според тях италианската икономика няма да отбележи растеж и дори може да изпадне в рецесия. "Това са данни, които трябва да следим много внимателно", каза Московиси.

Той добави, че ЕК ще публикува новите икономически прогнози на 7 май. В оценките от февруари Брюксел прогнозира растеж от 0,2 процента за Италия през тази година.

Московиси заяви, че новите прогнози на ЕС ще потвърдят сегашното икономическо забавяне, което засяга в най-голяма степен Германия и Италия сред 19-те членки на еврозона.

Московиси заяви, че забавянето на германската икономика "може да бъде временно", докато Италия е в рецесия или близо до рецесия в зависимост от институциите, които правят прогнозите.

Трябва да сме много внимателни за ситуацията, но не бива да допускаме паника, отбелязва еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси.