Според регионалния министър Петя Аврамова, която отговаря на въпроси в парламентарния контрол, стачката на автобусните превозвачи цели да покаже проблемите в сектора. По думите й обаче това не е свързано с въвеждането на ТОЛ системата, тъй като тарифите са били намалени, както и пътищата, които обхваща новото таксуване.

По-рано стана ясно, че превозвачите от днес излизат на протест заради въвеждането на ТОЛ системата. От години автобусните превозвачи настояват и нерегламентираните превози да бъдат обявени за престъпление чрез промяна в Закона за автомобилните превози.

"Аз приемам тази стачка на автобусните превозвачи като опит за показване на проблемите, които трябва да бъдат решени. Категорично смятам, че тол таксата не е проблем както за автобусните превозвачи, така и за всички тежкотоварни превози, които трябва да заплащат на база изминато разсотяние. Обществото също потвърди с направеното от нас проучване, че подкрепя тази реформа и този модел на таксуване", каза министър Аврамова.

По думите й проблемите на превозвачите са други.

"Първо - нерегламентираните превози. Това е тема, по която трябва да се работи. Второто, което притеснява превозвачите, са дългосрочните договори, които имат с общините. Там мое лично мнение е, че може да се помисли за промяна в Закона за обществените поръчки и възможност при такова форсмажорно обстоятелство, каквото е въвеждане на задължителна тол такса за автобусните превози, те да имат възможност за актуализация на тези дългосрочни договори", посочи Аврамова.

Тя потвърди, че от 1 март ТОЛ системата тръгва и не се предвиждат нови отлагания на въвеждането й.