Проектът "Турски поток" не е под заплаха, работата по него не е спряла.Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод изказването на президента на Русия Владимир Путин, че България бави изграждането на "Турски поток". Тя посочи, че не може да коментира думите на президента Путин. "Това, което правим, е да си вършим съвестно работата", заяви още Петкова.

Преди дни руският президент каза, че България нарочно бави проекта. Българските власти реагираха като ужилени, а премиерът Борисов покани Путин лично да се убеди, как върви строителството на газопровода. Днес Борисов се срещна и с руския посланик Макаров.

"Това, което със сигурност мога да кажа е, че ние изпълняваме своите ангажименти. В края на миналата година, когато актуализирахме нашата енергийна стратегия, всички вие помните, че тази актуализация дойде като инициатива на правителството. Тя беше подкрепена от колегите от парламента, от всички парламентарно представени политически сили. Беше ясно заявено, че този проект е изключително важен, той е стратегически за нас", заяви още Петкова.

По думите й така както предвиждат европейските правила, нашето европейско национално законодателство, са проведени всички процедури, които са свързани както с прилагането на директива 73 за природния газ, така и по отношение на обществените поръчки, свързани с избора на изпълнител. Всички тези дейности, свързани с прилагането на практика на нормативната уредба, отнемат време", заяви Петкова.

Тя припомни, че е имало обжалване по отношение на обществените поръчки. "От деня на подписването до настоящия момент се работи непрекъснато по отношение на реализацията на този проект. Към момента се работи на трасе от 150 км, разделено на 3 отделни лота. Доставени са тръбите за всичките 150 км, разчистен е хумусният слой. Изкопани са траншеи. Знаете, че бяха изградени и въведени в експлоатация първите 11 км от турско-българска граница до компресорна станция "Странджа", които на практика осигуряват възможност ние да се свържем с проекта "Турски поток" на турска територия. Изградихме и газоизмервателна станция. В процес на изграждане са и две компресорни нови станции. Работата по проекта не е спряла. Така както предвижда договорът, първите 308 км трябва да бъдат готови в края на месец май 2020 г. Ние работим, вършим си работата", каза още Петкова и повтори това, което вчера каза премиерът Борисов, че се полагат по 5 км тръби на ден.