Въглищата са базова суровина за цялата енергетика. Ако цената им бъде увеличена, ще се предизвика поскъпване по цялата верига на производството. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с представители на протестиращите миньори от "Мини Марица-изток" ЕАД, съобщи енергийното министерство. Недоволството на протестиращите миньори е заради искането да бъде повишена цената на добиваните лигнитни въглища. Миньорите настояват и за инвестиции в нова техника.

Министър Петкова е подчертала пред протестиращите, че разбира техните искания и е припомнила значително подобреното финансово състояние на дружеството.

"Когато поехме управлението през 2014 г., мините бяха в изключително лошо финансово състояние, не достигаха дори средства за заплати. Сега ситуацията е коренно променена - за първи път дружеството отбелязва положителен финансов резултат, приходите са увеличени, колегите получават редовно работните си заплати и всички социални придобивки, възнагражденията са увеличени от началото на тази година, инвестиционната програма на дружеството също се изпълнява", е заявила министър Петкова. Като потвърждение на това тя е посочила обществена поръчка, която е в ход сега - по нея предстои да бъдат доставени нови багери на стойност 85 млн. лв.

По отношение решението за цената на въглищата, енергийният министър смята, че преди всичко трябва да се изчака решение във връзка с искането за дерогация за ТЕЦ у нас заради новите екологични норми, гласувани на европейско равнище.

Министър Петкова се е ангажирала през следващата седмица да посети дружеството, за да се запознае на място с актуалната обстановка в мините и диалогът да продължи, информират от енергийното министерство.

Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че според нвго "не е работа на миньорите да се занимават с цената на въглищата". По думите му в правомощията на синдикатите е да имат претенции за условията на труд, заплащането и по въпроси, свързани със защитата на интересите на работниците.