САЩ и Китай постигнаха напредък в преговорите за сключване на търговска сделка, съобщи "Ройтерс", като се позовава на четирима високопоставени източници от Белия дом. 

Едно от основните нововъведения бе желанието на Пекин да обсъди отхвърлянето на изискванията за принудителния трансфер на технологии от американските компании като условие за достъп до неговия пазар.

Въпросният сценарий не е бил включен в преговорите и е необичаен "както по отношение на обхвата, така и по отношение на спецификата", обясни източникът.

Въпросът за интелектуалната собственост обаче все още е пречка пред търговските преговори. "Ако погледнете текстовете на проектоспоразумението преди месец в сравнение с днешния, ще видите, че сме напреднали във всички области. Но все още не сме там, където искаме да бъдем ", каза официалният представител на делегацията на САЩ 

Засега не е ясно какъв ще е графикът на търговските преговори.  Може да приключат през май, юни, никой не знае кога точно. Преговорите ще продължат, докато не се постигне напредък по основните споразумения, сключени в рамките на тази сделка. 

 

Съединените щати и Китай работят по писмени споразумения в шест области: прилагане на трансфер на технологии, кибернетични кражби, права на интелектуална собственост, услуги, валута, селско стопанство и нетарифни бариери пред търговията.

Днес търговският представител на САЩ Робърт Лаухейзер и финансовият министър Стивън Мнучин пристигат в Пекин за нов кръг от преговори с китайски служители. Окончателният текст на договора трябва да бъде съгласуван от лидерите на Съединените щати и КНР, Доналд Тръмп и Си Дзинпинг по време на лична среща.