Руски пътнически самолет МС-21, оборудван с двигатели ПД-14 руско производство, извърши първия си дълъг полет - от Иркутск до Жуковски, съобщиха местните медии."МС-21 с руски двигатели излетя от летището на Иркутския авиационен завод, прекара повече от пет часа във въздуха и се приземи на летището на ЛИИ Громов", заявиха от Обединената строителна корпорация на Русия.

Преди това MС-21 имаше американски двигатели, но поради санкциите техният внос и използване са забранени.

Самолетът, който преди това е бил тестван с вносни мотори, е ремоторизиран и извърши преди седмица първия си полет с руските ПД-14 от летището на Иркутския авиационен завод, клон на корпорация "Иркут" (част от държавната корпорация ОАК "Ростех").

Това е вторият MС-21, оборудван с руски двигатели. В допълнение към инсталирането на ПД-14 самолетът претърпя модификации на системите въз основа на резултатите от летателните изпитания. Освен това, за да се интегрират руските мотори, редица вносни компоненти от оборудването на самолета са били заменени с руски аналози.

От "Ростех" планират да завършат сертифицирането на самолета с руски мотори до края на 2022 г.

MС-21 (абревиатура от "Магистральный самолёт XXI века") е руски теснофюзелажен пътнически самолет със среден обсег. Фамилията самолети MС-21 за къси и средни разстояния се разработва от корпорация "Иркут" съвместно с нейния член - конструкторското бюро "Яковлев".

Самолетът има капацитет от 163 до 211 пътници. Той е ориентиран към най-търсения сегмент на пазара на пътнически превози. Базиран е на най-новите постижения в областта на авиационната техника. Усъвършенстваната аеродинамика, двигателите и системите от последно поколение осигуряват висока производителност и по-ниски разходи за поддръжка в сравнение с подобни модели. Аеродинамичното съвършенство се осигурява от композитно крило. Най-голямата ширина на фюзелажа в своя клас осигурява на пътниците повече лично пространство и по-голяма свобода на движение, твърдят от "Ростех".

Първоначално проектът MC-21 се е разработвал с два типа мотори, но серийното производство на самолета ще започне с руския двигател ПД-14. Благодарение на високата степен на двойна схема PD-14 се отличава с нисък разход на гориво, намален шум и вредни емисии, добавят още от корпорацията.

МС-21 прави своя първи полет на 28 май 2017 г. и е представен за първи път публично на изложението МАКС-2019 през септември 2019-а. Начало на серийно производство първоначално е планирано за 2017 г., после отложено за 2018 г.

До 2030 г. руската авиокомпания "Аерофлот" очаква да получи 339 нови руски самолета.

Става дума за новите модели MС-21 и Sukhoi Superjet със заменени вносни части, както и Ту-214.